10 Eylül 2008 Çarşamba

Vipassana Çalışmaları İçin Yerler

Ara ara “vipassana öğrenmek istiyorum, nerede, nasıl öğrenebilirim?” diye sorular geliyor. Yıllardır tek tek yanıtlıyordum, bu kez bloga yazmaya karar verdim. (Vipassana, olanı olduğu gibi görmek için zihni eğitmekte uygulanan bir yöntem. Bu blogda çeşitli yazılarda açıklayıcı yazılar var.)

Eğer Türkiye’de iseniz:
1) Blogdaki yazılardan da okumuş olabileceğiniz gibi, birkaç sene önce Burma’dan tanıdığım vipassana hocası Jeff Oliver’ı Türkiye’ye davet etmiştim. Bu ülkeyi ve insanlarını o kadar çok sevdi ki, şimdi her sene birkaç ayını Türkiye’de geçirir ve vipassana inzivaları, konuşmaları, tek günlük çalışmaları yapar oldu. Üstelik Türkiye'nin çeşitli illerinde inzivalar yapıyor, Bodrum, İzmir, Marmaris, Ankara, Datça, İstanbul gibi.

Jeff Oliver’ın çalışmalarıyla ilgili bilgileri almanın en kolay yolu, sanırım
icgoru_vipassana@yahoogroups.com yahoo grubuna üye olmak. Çalışmalar detaylarıyla bu grupta duyuruluyor.

Bu çalışmaları düzenleyen organizasyon grubunun internet adresi de:
icgoru.vipassana@gmail.com

2) 1998’den beri dönem dönem farkındalık çalışması adıyla bu tekniği paylaştığım oluyor. Farkındalık çalışmalarının duyuruları da yine yukarıdaki adreslerde yapılıyor.

3) Vipassana’nın değişik okulları var. Yukarıda sözünü ettiğim çalışmalar Mahasi tekniğini temel almış çalışmalar. Bir de Goenka tekniği var. 2003’te Türkiye’de ilk defa bu teknikte de bir kurs yapıldı, sonra birkaç sene kurslar sürdü. Şu anda bu grup hala faaliyetlerini sürdürüyor mu bilmiyorum.

4) Bunların dışında geçenlerde bir çalışmanın tanıtımında vipassana kelimesini de gördüm. Ancak bu çalışmaya katılmadım, niteliği hakkında bir bilgim yok. Bundan başka da bildiğim vipassana çalışması yok Türkiye’de.

Yurtdışında iseniz ya da yurtdışında bir çalışmaya katılmak istiyorsanız:
Yahoo grubu için vipassana meditasyonu (insight meditation) yapılan bazı merkezlere ilişkin bir liste hazırlamıştım, onu buraya koyayım.

İngiltere:

Gaia House: Devon Bölgesinde doğa içinde bir merkez. 1984’ten beri hizmet veriyor. Çeşitli uzunluklarda grup kursları (group retreats) olduğu gibi, kişisel inziva (personal retreats) da yapılabiliyor. Günlük yaşamla meditasyonu birleştirmek isteyenler ya da ekonomik olarak diğer kurslara katılmaları mümkün olmayanlar için, çalışma kursları (work retreats) olanağı da var. Ancak bunun için daha önce 10 günlük bir kursa katılmış olma şartı aranıyor. Hatta bir yılınız varsa ve hem kendi çalışmanızı sürdürmek, hem de uygulama yapanlara hizmet etmek istiyorsanız, merkezde yarı gönüllü yönetici (mutfak, bahçe, ofis, bakım-onarım ya da temizlik bölümlerinden birinde) olabilirsiniz.
Web sayfası:
www.gaiahouse.co.uk
(Bu merkeze birkaç kez gittim ve bu blogda bu merkezde geçirdiğim günlere ilişkin yazılar var (Aralık 2007-Ocak 2008), daha geniş açıklamaları orada okuyabilirsiniz)

Satipanya: Shropshire’da Bhante Boddhidamma’nın kurduğu bir merkez. Sınırlı sayıda kişinin inziva yaptığı bir yer. Türkiye’den inzivaya katılan bir arkadaşım merkezden çok memnun kaldığını söyledi. Hatta bu merkezde uzun bir inzivaya gidiyor yakında. Daha detaylı bilgi isterseniz, o arkadaşımın iletişim bilgilerini verebilirim. Bhante Boddhidamma'nın birkaç çalışmasına katılmıştım. Bilgili ve yardımcı bir hoca. Bu blogda katıldığım bir çalışmayı yazmıştım. (Ocak 2008, Affetme Üzerine)
Merkez ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi için, web sayfası:
www.satipanya.org.uk
E-posta:
manager@satipanya.org.uk
Adres: Satipanya Buddhist Retreat, Whitegrit, Minsterley, Shropshire SY5 0JNTel: 01588 650752

Amerika:

Insight Meditation Society: Massachusetts’de biri ormanda olmak üzere iki merkezleri mevcut. İçinde bulunduğu doğanın çok güzel olduğu söyleniyor. 1975’den beri hizmet veriyorlar. İngiltere’deki Gaia House ile aynı yapıdalar, orada yazılanların hepsi bu merkez için de geçerli.
Web sayfası:
http://www.dharma.org/ims/index.htm

Spirit Rock Meditation Center: San Francisco Havaalanına 40 mil uzaklıkta.
Web sayfasi:
www.spiritrock.com

Fransa:

Tapovan Forest Meditation Center: Bordeaux Havaalanına 120 km uzaklıkta. Yeni açıldı, genç bir yönetici ve hocası var. Dharma Yatra yürüyüşlerini düzenleyen grup. Hocasının bir eğitimine katılmıştım. Anlaşılır bir üslubu vardı.
Web sayfası:
www.dharmanetwork.org

İsviçre:

Meditation Center Beatenberg: 2001’den beri hizmet veriyor. İnternet sayfalarında Almanca bilgi mevcut.
Web sayfası:
www.karuna.ch

Burma (Myanmar):

Chanmyay Yeiktha Meditation Center: Mahasi Sayadaw’un öğrencisi U Janaka Sayadaw’un meditasyon merkezi. Mahasi tekniğinde vipassana çalışması yapılıyor. Biri ormanlık alanda yer alan iki merkezi var (ormanlık alandaki Hmawbi Center tavsiye edilir). En az 10 günlük çalışma yapmak mümkün. Hiçbir ücret yok, tamamen bağışa dayalı. Burmalıların da uygulama yaptığı merkezde, yabancılara yardımcı olan rehberler var. İklim sebebiyle Kasım-Mart arası gidilmesi önerilir. Vize Tayland’dan rahatlıkla alınabilir. Uzun süre çalışma yapmak isteyenler meditasyon vizesi almak durumunda. Merkez bu konuda tüm işlemleri yaptırıyor. (Bu merkezde de uzun bir süre kaldım. Blogda oradaki aylara ilişkin bilgi var. Ocak 2008)
Tel: (95+1) 661479
Fax: (95+1) 667050
Web sayfası: www.chanmyay.org
Posta adresi: 55A Kaba Aye Pagoda Road, Kaba Aye PO, Yangon 11061, Myanmar

Burma’daki diğer meditasyon merkezleri için:
http://www.buddhanet.net/medburma.htm

Hindistan:

International Meditation Centre: Bodhgaya’daki merkezin hocası Ven. Dr. Rastrapal, Mahathera. Mahasi tekniğinde çalışma yapılıyor. (Bu merkez gittiğim ilk merkezdi. Blogda daha açıklayıcı bir yazı bulabilirsiniz. Aralık 2007) Hocası çok yerinde önerileri olan bir kişi. Çok yaşlıydı 1997'de, vefat etmiş olabilir. Hocanın kim olduğunu önceden araştırıp gitmek iyi olur.
Adres: P.O. Bodh Gaya, GayaBihar 824231 India
Tel/Fax: 2200 707

Avusturalya:

Blue Mountains Insight Meditation Centre:
25 Rutland Road Medlow BathNSW 2780 AustraliaPh fax +612 4788 1024e-mail:
bmimc@pnc.com.au
Web sayfası:
www.meditation.asn.au

Dünyadaki diğer merkezler için:

www.insightmeditation.org sitesinde 150 kurs merkezine ilişkin bilgi bulunabilir.




4 yorum:

  1. Merve İldeniz'i tanırmısın? Benim eski arkadaşım,mankenlik günlerinden, o evinde kendi kendine uyguluyor vipassana'yı. Bildiğim kadarıyla öğlen 12 den sonra hiç bir şey yenmiyor.Bende denemek isterdim,ama hipoglisemim ve içmem gereken yığınla ilacım var.En azından konuşmama kısmını uygulayabilirim belki,zor ama:))Bu arada sigaraya başlasammı demeye başladım,çünkü bıraktığımdan beri koca bir karınla geziyorum,hiç bir şey fayda etmiyor,sindirim sistemi fena durumda...

    YanıtlaSil
  2. Bodrum'da birkaç kez vipassana inzivası yapıldı Jeff ile. Merve'yi duydum dolayısıyla. Ancak tanışmadık.

    İnzivalarda 12den sonra katı bir şey yenmediği doğru. Ancak sağlık koşulları öyle gerektiriyorsa, yemek yenebilir. Elbette öncesinde Jeff ile görüşmek gerekir. İngiltere'deki Gaia House'ta akşam üstü bizim kahvaltı türü birşeyler yenir. Yani katı kurallar yok benim anlayışıma göre.

    Zihninde sigara ile ilgili sarkaç işlemeye başlamış tabii. Başlasam mı, devam mı etsem. Annem 50 seneden sonra sigarayı bıraktığında tam 3 ay neredeyse her ağzını açtığında sigarayla ilgili konuştu. Kolay olmadığını tahmin ediyorum. Çevrede bu sürece destek verecek yöntemler, kişiler, uygulamalar var mı acaba? Destek çok yardımcı olabilir. Kolaylıklar diliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Desteğe ihtiyacım olduğu doğru,maalesef eşim bırakmaya yanaşmıyor,bahçede içiyor gerçi ama göz görüyor ya:)
    Ama gerçekten asıl sorun sindirim,kullanmadığım yöntem kalmadı,bitkisel çaylar,activia yoğurtlar,ilaçlar,ııh,nuh diyor peygamber demiyor:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Belgin
    İnternet bağlantısı yüzünden daha önce yazamadım. Ancak sana şunu sormak istiyordum: sindirim sorununun sigaradan kaynaklandığından emin misin? Bu aralar evde sadeleşme yapıyordun. Bazen sindirim sorunları için "neyi bırakmak istemiyorsun?" diye sorarlar. Sen de tam bırakma süreci içindeydin. Bünyende bir şey bırakmaya tepki gösteriyor olabilir mi? Tabii sigara da içinde ama ana konu "bırakma, bırakmaya direnç" olabilir mi? Sevgiyle

    YanıtlaSil