18 Eylül 2008 Perşembe

Vermek - Almak...

Backlitcoyote, 08.08.08, www.flickr.com


Birkaç gündür iyi dilekler, vermek, paylaşmak, başkalarının (yalnızca insan değil, hayvan, bitki ve diğer) yaşamlarına katkıda bulunmak, kendi güzelliklerini görmelerine vesile olmaktan söz ediyoruz. Bugün vermenin başka bir şekli olan almayla ilgili bir şiiri hatırlatmak istiyorum. Blogda bir yazıda yine paylaşmıştım ama şimdi hatırlamanın tekrar zamanı diye hissediyorum.


Takip edenler için bugün iyi dileklerde bulunmanın 9. günü. Bugün farklı bir şey deneyelim mi? İyi dilekler gönderdiğimiz kişilerin bizim yaşamımıza yaptıkları katkıyı, güzelliği hatırlamaya çalışalım. Vardır illa ki. Bizi, yaptıklarımızı takdir eden bir söz, bir hediye, bir olayda verdikleri destek. Vardır, iyice kıyı bucak bir bakalım. En azından bir şey öğrenmemize yardımcı olmuşlardır. Bunun/ bunlar için teşekkür edelim gıyaplarında. Bu güzelliği içimize almaya, kabul etmeye niyet edelim. Zira belki incinmişliğimizden bunu kabul edememiştik zamanında. Şimdi kabul edelim ya da kabul ettiğimizi hatırlayalım. "Bana sunduğun bu güzelliği, zenginliği, neşeyi/sevinci/sevgiyi/nezaketi kabul ediyorum" deyip, nefesle içimize çekelim... Ve iyi dileklere devam...



Sana bir şeyler verebildiğim zaman aldığım keyfi
Sen de anladığında
Sana verdiğimden fazlasını alıyorum.
Ve sen de biliyor ki bu verme
Seni bana medyun etmek için değil,
Sana olan sevgimi yaşamak için.
Erdemle almak,
Belki de vermenin en büyüğüdür.
İkisini ayıramam.
Bana bir şeyler verdiğin zaman,
Sana içten kabulümü sunuyorum.
Ve benden bir şey aldığında,
Bana dünyalar bağışlanıyor.

Ruth Bbermeyer’ın Given To Albümünden Given To adlı şarkı (1978)
(Şiddetsiz İletişim, Marshall Rosenberg, Sistem Yayıncılık, 2004)

I never feel more given to

than when you take from me-
when you understand the joy I feel
giving to you.
And you know my giving isn't done
to put you in my debt,
but because I want to live the love
I feel for you.
To receive with grace

may be the greatest giving.
There's no way I can separate
the two.When you give to me,
I give you my receiving.
When you take from me.
I feel so
given to.

by Ruth Bebermeyer

4 yorum:

  1. Sevgili Hale, ve 40 gunluk iyi dilek kervaninin tum yolculari;

    Blogun su anki dinamikleri gercekten cok heyecan verici. hepimiz icin ciddi bir okul havasinda. Ben de kirk gunluk kervana dahil oldum sessiz sedasiz. Ilk gunlerde listem nasil kabarikti bir gorseniz, her turlu kirginligi listeme ekleyince, iyi dilekleri tum dunyaya gondermenin en kestirme yol olacagina karar verdim:)). Neyse ucuncu gunun sonunda listeyi makul olcude daralttim, dorduncu gunun sonunda da uzerimden epey bir yuk kalkti. Acaba dedim bu isi topluca yapiyoruz da sinerji falan mi yarattik nedir, bu gunlerde huzur icinde iyilik ve hayir dileklerimi gondermekle mesgulum. Bir yandan icimden iyi dilekler gonderirken disaridan ne yapabilirim diye dusunuyorum.

    sevgiyle kalin.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Deniz,

    Bugün 10. gün, sayılı gün hızlı geçer derler. Dörtte biri geçti bile. Senin deyişinle kervan yavaş yavaş, sessizce ilerlemeye devam ediyor. Demek sessiz katılımcılar da varmış aramızda, ne güzel... Sesinizi duymak, varlığınızı bilmek daha da güzel tabii, şevk oluyor. Bir sinerjik durum olduğunu ben de düşünüyorum. Kendi cephemde de neredeyse her gün yeni bir farkındalık açılıyor. Özelden yazan bazı arkadaşların da hayatlarında bazı durumlar hızlanmış gibi. Devam, devam... Böyle giderse, oooo :)))

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Yol Arkadaslari,
    Bugun 10. gun oluvermis bile..bu uygulama beni uyanik ve niyete odakli olma kararliginda tuttu...listem daraldi, kuculdu, hatta sevimli hale geldi..gun icinde yasanan fikir ayriliklari, sakaci bir tavirla notr olmaya basladi.. birde sabir ve hosgoru artiyor sanki.. Bugun su an, kendiliginden, hani hic bir sebebe dayanmayan mutluluk, nese ve huzur var icimde.. bir cocuk muzurlugunda, devamli saka yapmak geliyor icimden..
    Bende durum boyle..
    Neseli gunler..

    YanıtlaSil
  4. Bendede günbegün kolaylaştı yaptığım,gerçekten affettim o insanları,ve iyiliklerini isterken gerçekten istedim.İlk günler biraz sahteydi aslında,hele bazıları:)
    Sanırım hoşgörü ve anlayışım gelişti. Biz bu sinerjiyle neler yaratırız neler:) Devam:)

    YanıtlaSil