23 Ocak 2009 Cuma

Yaşamıma Çizdiklerim

Christine Eaves, http://www.flickr.com/photos/10202475@N02/1809864758/


Günlerdir zihnimde bir cümle:

"Yaşamındaki her insan ve bütün olaylar sen oraya çizdiğin için oradadırlar."

Richard Bach'ın Mavi Tüy kitabından. Lise sondaydım ilk okuduğumda. Sınıf arkadaşım Nilüfer Kozikoğlu tanıtmıştı kitabı bize, sağolsun. Zihnimi yoğuran, sarsan, 'emin misin?' diye sorgulatan kitaplardan biriydi. Gençlik döneminde ne talih bu kitapla karşılaşmak. Beni nasıl etkilemişse, yıllar sonra bile zihnimde ansızın kitaptan bir cümle yankılanıyor.

Kaç gündür zihnimde bu cümleyle dolaşınca, kitabı kütüphaneden çıkardım yine. Sayfaları sararmış. İlk sayfasına "yıllar sonra tekrar almak durumunda kalıyorum bu kitabı- 1990" diye not düşmüşüm. Anlaşılan biri almış, iade etmemiş. Dilerim kim idiyse bu kişi, onun da yaşamını zenginleştirmiştir bu kitap.

Sayfaları rastgele çevirdikçe, müthiş bir bilgelikle karşılaşıyorum yeniden ve bambaşka algılıyorum. Ve içten içe biliyorum ki, daha da başka algılayabileceğim zamanlar olacak...

"Esas günah, Olan'ı sınırlamaktır." (s.98)

"Bir bulut neden belli bir yönde ve belli bir hızda uçtuğunu bilmez,
Bir itki duyumsar... şimdi gidilecek yer burasıdır- diye.
Ama gökyüzü bütün bulutların arkasındaki nedenleri ve desenleri bilir. Ve kendini yeterince havalandırıp ufukların ötesini görebildiğinde, sen de bileceksin." (s.91-92)

"Öğrenmek zaten bildiğini ortaya çıkarmaktır.
Yapmak, bildiğini göstermektir.
Öğretmek, diğerlerine senin kadar iyi bildiklerini anımsatmaktır.
Siz hepiniz öğrenenler, yapanlar, öğretenlersiniz." (s. 57)

Bu kitabı tekrar okuyayım, içimi coşku kapladı yine...

Tüy gibi hafif bir haftasonu diliyorum... :)

3 yorum:

  1. Merhaba, son günlerde benim de hatırlamam gerekenlerden söz ediyorsunuz. Acaba bugün ne hatırlatacak diye bekliyorum merakla.

    Son zamandalarda okuduğum ve çalıştığım şeyler öncekilerin tekrarı gibi. Feyz aldığım www.icimdekiyolculuk.tv/Index/indextur.html sayfanın altını özellikle çizmek isterim. Sanırım sonunda gerçekten kendimi kabul etmenin ne demek olduğunu ve olgunluğun nasıl birşey olabileceğini anlıyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. sağol Haleciğim, senin haftan da tüy gibi hafif geçsin. Ne iyi oldu bu kitabı hatırlattığın.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sarı Kağıt

    Yaşam bize müthiş yardımcı oluyor, değil mi? Görmemiz, değiştirmemiz, idrak etmemiz gerekenleri birkaç kez karşımıza çıkarıyor. İyice bir pekişiyor konular, farkındalıklar ve kalıcı bir değişime fırsat veriyorlar. Bu yazıların da çorbada tuzunun olmasına çok sevindim. Katkılar, yorumlarla benim de yolculuğum zenginleşiyor. Web sitesi katkınız için çok teşekkürler.

    Sevgili Başak
    Bu yorumun üzerinden neredeyse bir ay geçti ama bugün ansızın bir yorumlara yorum yazma ilhamı geldi, yazıyorum :)) Tüy gibi hafta dileğin için çok teşekkürler. Kendimiz ne kadar hafifsek, o kadar tüy gibi geçiyor hayat...

    YanıtlaSil