1 Nisan 2008 Salı

Yaşamdaki Odağımız

2005’de İsviçre’deki Şiddetsiz İletişim eğitiminde tanıştığım ve aramızda derin bir bağ kurulmuş bir arkadaşım var, Marina Prins. Ara ara yazışıyor, yaşamlarımızın akışını paylaşıyoruz. Geçenlerde bir mesajını tekrar okudum. Yaşamdaki hedefler üzerine yazışıyorduk. Dış hedeflerin belirlenmesindeki zorluktan, bazen de dışta bir hedef olmadığında bir yaprağın rüzgarda savrulması gibi yaşamda aktığımızdan söz etmiştik. Marina ufuk açan bir paragraf yazmış, arkadaşım Ayşe Keten tercüme etti:

“Evet, yaşamımda temel, birincil bir odağa ihtiyacım var ama bu genel anlamda kastedildiği gibi hedefler olarak bir odak değil. İhtiyacım olan odak, hayatta benim için en önemli olan şey konusunda tamamen net olmak.

Soru şu: Yüreğimdeki en derin arzu ne?

Ve sonra yüreğimdeki bu arzuya uygun yaşayıp yaşamadığıma ve bu yönde yapmam gerekeni tereddütsüz bir şekilde yapıp yapmadığıma sürekli bakmayı istiyorum.

Bu arzunun ne olduğunu bulmak ve bu arzuya uygun yaşayıp yaşamadığımı görebilmek o kadar kolay değil, çünkü zihin elbette ortaya çıkıp, her çeşitten hikaye anlatıyor. Bu yüzden ayırt edebilmeyi öğrenmek ve an be an içeride gerçekten kimin konuştuğunu bilmek, iyice ustalaşma gerektiren bir beceri…”

Marina’nın, Ayşe’nin yüreklerine sağlık… Ne güzel bir toparlama…

Yaşamda benim için gerçekten önemli olan ne?

Bazen dıştaki hedeflere doğru niye gittiğimizi unutuyoruz, bu hedefin özündeki değeri göremeyebiliyoruz ve içi boşalıyor yaptıklarımızın. Özdeki değerle bağlantımızı tekrar kurduğumuzda yaşamımıza anlam geliyor, canlılık geliyor. Baharda ağaçlara özsuyu yürümesi gibi, çiçekleniveriyoruz.

Bu hafta bu konu üzerinde düşünmek için bir fırsat yaratalım, yer açalım kendimize… Yaşamda benim için gerçekten önemli olanı açıklıkla görmeye niyet ediyorum.”

Şu an yaptıklarımızı hangi değerlerimizle uyumlu bir şekilde yaşamak için yapıyoruz?

Bizim için gerçekten yaşamda en önemli değerler neler?

Bunları tekrar tekrar her gün sorarsak, biliyorsunuz sonunda içerideki 'kim bu kapıdaki' diye kapıyı açar, bir cevap gelir… (Bu cümlenin açıklaması için bakınız: Ekim ayındaki Yaşamımda Tıkanıklık Hissediyorsam adlı yazının son kısmı)

Yüreğimizin çağrısını duyduğumuz, bizim için gerçekten önemli olanı her an yaşadığımız, dolu dolu bir yaşam dileğiyle…

2 yorum:

  1. Tam zamanında geldi Hale bu yazı,
    ve bende bir çağrışım yaptı: makinalar falan her şey tamam! Ama kaynaktan gelen elektrik yoksa, nafile!
    Yazdıklarınla, içimdeki kaynağın farkına varmama katkılarına teşekkürler.
    Tugay

    YanıtlaSil
  2. Harika çağrışım... Bu yüzden ara ara kendimize değerlerimizi hatırlatmak, yaptıklarımızı hangi değerlerimize uygun yaşamak için yaptığımızı hatırlamak, kaynaktan enerji akışını sağlıyor... Yoksa bir süre sonra, motor teklemeye başlıyor, canlılığımızı kaybediyoruz...
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil