10 Nisan 2009 Cuma

İçteki Polis-Savcı-Yargıç 3

Güneşe açılmanın zamanı geldi, 24.3.2009

Dünden devamla...


Ne yapacağız peki?

Christopher çok halden anlayan bir ses tonuyla diyor ki, “Bu eleştiren sesi duyduğumuzda, aklımıza çalışmalarda öğrendiğimiz ‘Bu diktatörü dinlemeyi bırak. Enerji verme.’ bilgisi gelir. Kulağımızı tıkamayı deneriz, başka yöne bakmayı deneriz. Ama ne mümkün, bu ses konuşmaya devam eder, gittikçe bağırır ve girdaba kapılırız.”

Gerçekten de böyledir. Özellikle durup, zihnine bakmaya başlayanlar çok kısa bir süre içinde bu polis-savcı-yargıç ile karşılaşırlar. Biz zihnimize baktığımız için ortaya çıkmaz bu ses, o hep oradadır, biz bakınca fark ederiz. Artık oraya nasıl girmiştir, rivayet muhtelif. Annemizin, babamızın, öğretmenimizin, toplumun eleştiren, yargılayan sesini içselleştirdiğimizi söyleyenler var. Dini kuralların etkisi var diyen var. Mükemmeliyetçilik sebebiyle ortaya çıkmıştır diyen var. Çok sorumluluk duyanlarda verimli toprak buluyor ve coşuyor diyen var. Açıkçası “nereden geldiyse geldi kardeşim, şimdi burada ya,” diyesim var. Ve öyle yok sayarak da yok olmaz.

Christopher’ın konuşmasına dönersek, “Kendimizle bağlantımız koptuğunda, başkalarına, olaylara fazlasıyla yönelip kendimizi unuttuğumuzda, dışarıya fazla odaklanıp, kendimizin ne halde olduğuna bakmadığımızda, enerjimiz düşer. Yoruluruz. Bıkarız. Yılarız. Sıkılırız. Akışta hissetmeyiz. Yaşamımız da pek rahat akar halde değildir. Kendimizle bağlantımız koptuğunda da, yargıç ortaya çıkar.”

“O halde” diyor Christopher,
1) Günlük yaşamımız içinde derin dinlenmeye, gevşemeye zaman ayırmamız çok önemli."
Bunu yaşamamıza bugün içinde geçirmeyi deneyebiliriz. Gün içinde gergin kasım var mı diye aklımıza geldikçe bakabiliriz. Gün sonunda da belki sessizce otururuz, belki bir çay alır, koltukta sessizce oturur, neler oluyor diye bakarız bedenimizde ya da zihnimizde. Ya da yoganın sonunda yapılan bir derin dinlenme vardır. Sırtüstü yatıp, derin bir gevşeme yapılır. Araştırıp, bunu yapabiliriz. Bu her gün evin tozunu almaya benzer, her gün alınırsa, toz birikmez, temizpak kalır ev. Öncelikle derin dinlenme, gevşeme için yaşamımızda yer açalım.


Yarın: Christopher'ın diğer önerileri...

2 yorum:

  1. Merehaba Hale'cigim,
    Yazilarinla tanistigimdan,bunlari tatbik etmeye basladigimdan beri hayatimda öyle guzel aydinlanmalar,öyle güzel gelişmeler yaşıyorum ki anlatamam..
    Gercekten de gün içerisinde kendimizi ne kadar kasıyoruz,yüzümüzü,bacağımızı,kollarımızı..Artik cok kisa surede farkedip,hemen kaslarimi rahatlatiyorum..Alışkanlıklarımız bünyemize nasıl yer etmiş..Farkettikçe özgürleşiyorum..Her duygumu,her sözümü,her hareketimi...
    Hayatimi cok zenginleştirdin,senin de hayatını zenginleştirenlerin bol olsun...
    Ellerine,yüreğine sağlık..
    Sevgiyle öpüyorum seni,

    Firdevs :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Firdevs
    Çok teşekkürler paylaştıkların ve dileklerin için... Yaşamlarımızda özgürleşmeler, idrakler bol olsun, yüreğimiz sevgiyle dolsun...

    YanıtlaSil